16.8.09

Mis kuradi e-riik meil siin ongi?

Ja mina mõtlesin, kui oma linuxeid uuendasin, et miks kurradi päralt uuendusprotsess nii sitaks ajaks stoppama jääb ja seejärel annab erroreid? 
See kestab paraku juba pikemat aega.
Eila siis viskas kopsu üle sääre.
Hakkasin uurima, milles asi...
Kuna ma englissi eriti ei mõika, siis tuli meelde ühe IT-mehest kunagise pinginaabri soovitus: Igasugusele probleemile või tõrkele saad vastuse, kasutades otsingut!
Minul isiklikult pole vahet, millist otsingut kasutan, aga kogemused on näidanud, et kindlasti annab parima tulemuse suurim otsingumootor. Seega tegin kopi-pastat veidi.

Tulemus oli minu jaoks veidi jahmatav: paaris kohas oli maakeelne info üleval, pingviiniwebis ja hinnavaatluses.
Proovisin esimesse, sest sinna on kogunenud Eesti Linuxi-kogukond. Aga vat ei tahtnud ennast avada.
Avasin hinnavaatluse kõrvalkaardil ja enäe oligi info olemas. Selgus, et estpaki Buntu Eesti peegelserverid on maas ja pikemat aega.
Takkajärgi mõeldes hakkas jama uuendustega pihta juuli lõpus – augusti alguses. Huvitava infona sain teada, et UNIXilistest olid ainult BSD varamud alles jäänud. 

Paistis, et ka pingviiniweb oli maas. Täna hommikuks oli juba see püsti aetud.
Mida siis soovitati? Kasutada välisservereid.
Parimal juhul Soome omi, ainult, et kiirus paistis olema nadi.
Ma avasin eeebuntu tarkvaraallikad, sealt edasi nuppu „allalaadimise asukohast“, valisin parima serveri ning selleks osutus – uskuge või mitte – lõunanaabrite buntu peegel.
Sain siis süsteemi uuendatud.
Mis mind imestama paneb, on see, et lätlastel on kitsas olemine võrreldes eestlastega, kes ennastunustavalt hakkavad kiitma iseendid, kui jutt majandusele läheb.
Aga kui lõunanaabrid suudavad vaatamata oma majanduskitsikusele kaks Linuxipeegelserverit töös hoida ja meite IT-rahvas ei suuda seda ainsatki, siis on miskit mäda Eestimaal, mida kutsutakse e-riigiks. 

Mis kuradi e-riik? E(baõnne)riik või?


5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

E-riik?

Kui on Suur EE, siis on tegemist Eliidiga.

Ega sa ometi Nende hulka ei kuulu :P

Anonüümne ütles ...

vastuseks Anonümusele- kus sa sellega, et Põrguinglist Taevakurat eliidi- (eesti)riiki kuulub? Selgemast selgem ju, et ta kuulub e- taevasse või e- põrgusse :D

(eevo) ütles ...

E-riik toimib nii: lase E-buntu loojatel välja printida dsitrbutsioon ASCII koodis A4 formaadis 1E-ek tk.
siis lase see kuskil koopiakeskuses sisse skännida N E-ek tk. ja las panevad need maailmatu suurte TIF vormingutena pakkides nad 1,44MB juppidex ZIP failidex sulle diskettide peale (hetke hinda ei tea) ja siis otsi masin kus on disketilugeja paki nad kettale lahti ja osta endal irmkallis kuid megatrendikas tekstituvastusproge ja salvesta tekst algsesse distriputsiooni vormindusse ntx. ISO ja voilaaa!!

head E-lpimst,
E-ldimusega sinu,
E-erik

(eevo) ütles ...

vbanda mu v6hiklust aga mix on estobuntu parem kui eestikeelne tavaline ubuntu?

A.I.V.O. ütles ...

:D
Ausalt, ma ise ka ei tea, miks ta halvem või parem on.
Ilmselt seepärast, et Estobuntul on mõningad jubinad küljes, mis tavalisel Buntul puuduvad.
Üks buntu kõik...