21.12.08

Tsiviilkaitse või civildeath?

Omal ajal oli "meie suurel kodumaal" moes korraldada tsiviilkaitseõppusi.
Tarbatu Pööbelmanni-instituudis, kus ma tollal haridust nõutasin, oli eraldi tsiviilkaitseklass, kuhu mina eksisin ainult nii palju kordi kui inimloomal sõrmi käes on. Aga need korrad olid meeldejäävad. Esiti suuresti tänu noile plakatitele, mis seintel rippusid. Teisteks meeldejäävamateks asjadeks olid gaasimaskid ja muud torbikud...
Korraldati ka tsiviilkaitseõppusi, mis toimusid nõnnaviisi: sellal, kui klassis koolitunnid kestsid, anti äkitselt koolikella. Lühikeste tirinate ja pausidega, nagu tollal eeskirjad ette nägid.
Siis pidime kõik see koolipere võtma näomaskid, mis oli vatist ja marlist kokku traageldatud ning liikuma ühika keldrisse. Saime seal oma 15 minutit olla paksude müüride vahel, tihedalt nagu silgud pütis, ja keldri otstes olevad massiivsed plekiga kaetud uksed suleti. Polnud haruldane ka see, kui mõni arvas heaks ka minestada. Ei mingit sundventilatsiooni olnud. Ega sellel polnud suuremat tolku: kui III ilmasõda oleks käima lükatud, siis esimeste objektidena võetakse sihikule elektrijaamad (strateegiliselt ja taktikalistel põhjustel on see vajalik - side põhineb sellel, info liikumine peatub, eelise saab just infoga varustatud pool). Pole voolu, pole õhku.
Keldri laudpõrand oli ilmselt alt lahtine (ei tea täpselt, mismoodi), meenub vaid, et naginaid oli kuulda üksjagu.
Nüüdsed seadmed näitavad radooni lekke. Huvitav oleks nüüd teada, kui palju keldrikorrusel selle näit on? Saaks lihtsalt teavet, mitu mikrobekrelli radooni selle 15 minutiga sisse sai hingatud.
Mõttetuse tipp iseenesest: lämbuda, hingates radoonirikast õhku. See teeb sama välja, mis sa oleksid tuumaplahvatuse hetkel lageda taeva all, ainuke vahe seisneb selles, et sul pole õhupuudusest tingitud grimassist moondunud nägu.

Muide, ameeriklased olid paremini ettevalmistunud tuumasõjaks kui tollane NSVL.
Neil on praegugi asjad sätitud sedaviisi, et armee tugipunktid on suurlinnadest eemal, samas kui Euroopas ja Venemaal asuvad need sisuliselt linnade servas, moodustades eeslinnu. Asi siis jänkidel puhastada tsiviilelanikkond ja sõjavägi ühe tuumalaenguga. Sovjettide aur läinuks kõik suurlinnade hävitamiseks, maksku mis maksab, kasvõi 10 laengut per linn.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Muusääs, kuskil keski soovitas Moskvasse sattudes Ustinovi hauale tänutähex lilli viia... :D
Sest N.Liidu olevat tegelt hukutand liiga ablas sõjatööstus.