19.4.12

Küsimusi laiale ringile


Miks peavad maakad maksma kuumaksu või lunamaksu?
Krt, ega me kuu peale ela, rsk!

Huvitav kuhu jääb linnamaks, kui maamaks on olemas?  

9 kommentaari:

Kaamos ütles ...

Meil on tehases mitu erinevat hoonet, mingi kummalise loogika järgi on hooned tähistatud tähtedega (A, D, E, Q ja veel mõni).
Hoone Q teisel korrusel ainult üks ruum: kabinet, mida jagan kolleegidega.
Kui mõni helistaja küsib, kus ma parajasti viibin, on kabinetis olemise ajal vastus; "Kuu peal"...
Kõik saavad aru :)
Õnneks maksu ei nõuta :D

kassu ütles ...

Just, miks peavad linnakad maksma maamaksu? Ega nad maal ela :)

Aga mõnda kommentaari tahaks kohe laikida, eelmist näiteks :D

A.I.V.O. ütles ...

Ah et kuu peal...
Ameeriklased nägid omal ajal suurt vaeva, et sinna saada, aga näedsa, Eesti omad inimesed käivad pea iga päev trepist kuu peal. :D
Kusjuures makstakse kuupalka kah.
Tase, ülim tase ilmaruumi vallutamisel. :D Pole miskit pobisemist...

Kulla Kassu, meite planeeti nimetet ju Maaks. Siit järeldub, et maamaksu tuleb ikka maksta. :D

kassu ütles ...

Ära põikle kõrvale, ise sa küsisid, kuhu jääb linnamaks? :P

A.I.V.O. ütles ...

:D
No kuhu siis see neetud linnamaks jääb?
Ma kujutasin ette, et linlased põrnitsevad mind altkulmu nagu vasikas aiamulku, on ju see nende jaoks elukalliduse kasv, siis mõne hetke pärast tõusevad pikalt sügelevad rusikad püsti äigamaks mind vaikima.
Aga ma ei vaiki.
Tegelt on Revali meeri mõttel, vabastada ühistransa kasutajad piletimaksust, jume sees.
Kuid nagu alati, on see poolik mõte - senikaua kui kohtud ja valitsushooned asuvad linnades, nagu ka suuremad kaubanduskeskused, meelelahutuskeskustest -sinna arvestan igasugu klubisid, teatreid, kinosid- rõõkimata - peab ikka arvestama ka maakatega, kes asjaolude ning häda sunnil linna sõidavad ja maksavad linnateenuseid kasutades end lõhki.
Põhiseadus keelab aga seda viimast tegemast väitega, et kõikidel vabariigi kodanikel peavad olema võrdsed võimalused...
Seega oleks linnamaks linlaste omakasupüüdmatu kummardus maaelanike ees, kompenseerimaks viimaste kulud minimaalseteks...
Maalt oleme me kõik pärit, ma ei tea ühtegi, inimest kelle juured piirduvad ainult ühe konkreetse linnaga - ikka on keegi esivanematest talus kasvanud või mõisa ikke alt linnamüüride vahele putkanud.
Üks mõte tuli veel pähe, kui Revali meer kehtestabki selle va tasuta ühistransa asja ainult linlastele, on maaelanikel õigus ka suuremate teede kasutamine Revali elanikele maksuliseks teha. Ntx. tahab meer oma Soerdisilmale põrutada, maksku iga kilumeetri eest. Või abilinnapea Pähklipuu Paidesse, maksku...

kassu ütles ...

Oh, see ajuvaba tasuta ühistransport :D
Tasuta lõunad, teadagi ...

A.I.V.O. ütles ...

...mingitel tingimustel saavad ka olema.
Lugesin Hardo Aasmäe arutlust sel teemal. (linki kahjuks pole anda)
Mõte selline, riik ostis oma CO-kvootide müügirahadega bussid, mis antakse operaatorfirmadele. Firmad ise ei pea tehnika eest kopkat maksma. Seetõttu ongi võimalus taoline tasuta lõuna võimalik.
Bussijuhtide palgad? Linnaviletsus maksab linnarahva maksurahadega ja koorivad veel maakatelt või linna külalistelt viimasegi sendi. Nii mõlgub Revali raehärra plaan.
Kuid, nagu ma ütlesin, on see poolik, kuna bussid osteti Eesti, rõhutan veelkord Eesti Vabariigi CO-kvootide rahadega, mitte ainnult Revali omadega.

kassu ütles ...

Ega siis transport ainult bussihinnast ja juhtide palkadest koosne ...

Loomulikult oleks tasuta ühistransport tore asi - kui see tõesti toimiks kõigile ilma eranditeta. Aga kust pagana kohast võetakse selles praeguses Eestis raha nende käigushoidmiseks? Idioodiplaani järgi kannaks kõik kulud mittetallinlane. Jaa, ma tean, et riik ostis, aga SS kilkab, et tema on häätegija :P
Muuseas Aasmäe juttu olen ise ka kuulnud/lugenud, olen sellele teemale päris tuliselt kaasa elanud. Aga tema seletused on ikkagi poolikud. Selleks, et saaks tasuta transport toimida, tuleb see ju ikkagi kellegi arvelt. Sellest ta ei räägi. Makstakse siis näiteks mingeid muid makse vms. Raha ju SS juurde trükkima (veel?) ei hakka.

Ähh, jama, ma lähen kohe leili (väikse tähega) täis, kui sel teemal rääkima hakkan :D Parem olen üldse vakka :P

A.I.V.O. ütles ...

Selle pärast nüüd pulss üles keerata...
Praeguses majandussituatsioonis polegi mõistlikku plaani, kuna kõik muutub jube kiiresti ntx õlide hinnad - täna saame liitri selle hinnaga, homme aga hingehinnaga, ülehomme kaob üldse hind ära, kuna polegi tarbijaid, kes eelmisel päeval hinge heitsivad... :D
Tegelt on asi tõsisem.
Aasmäe on visionär, tema mõtted võivad ajast ees ja ega pruugi valed olla, kuid praktikute ülesanne oleks lahendusi välja pakkuda ja ellu viia.
Aga nii nagu Soerdisilma pseudoperemees Revali raehärrana seda teostab ...
Lubage, ma irvitan inimloomade lihtsameelsuse üle, kuigi kurb hakkab samas...