19.6.14

Ei ole kerge see linnukese elu

Tunnistan, et ma ei tea kõike linnuriigis toimuvast ja seetõttu proovin eilase intsidendi endale selgeks teha.
Paarikümne lausega proovin miskit kirja panna.
Kevadel, nagu ka möödunud aastal, olid väikesed, aga tublid linnud teinud oma pesa kanada kuuse kaheharulise tipuga põõsasse. Päris huvitav oli nende tegevust läbi akna jälgida. Isaslind lendas nokatäie tõukudega (esimene pilt), milled ta aiast kokku korjas, vurrdi nimetet kuusepõõsa alla, kust ta kibekiirelt mööda oksi ülespoole liikus. Pesa ma loomulikult ei näe, aga tajun umbmääraselt selle asukohta. Ega kaua lähe, kui lehelind, või mis tema botaaniline nimetus ka poleks, ühe haru tippu välja jõuab ja kimab lennates pesakondsetele uut kõhutäit otsima. Ja nii iga päev. Mõnikord olid mõlemad linnu vanemad aktsioonis.
Seda eilseni.
Eile hommikul vaatasin korraks aknast välja, ning nägin eriskummalist pilti. Et aju ei olnud veel ärganud, siis ma pikemalt ei juurelnud selle kallal. Nimelt oli üks lindudest oma pojal turjast haaranud ning pani sellega lendu – nagu kassid oma kutsikaid veavad ühest kohast teise. Tükk aega hiljem märkasin et üks linnupoegadest on pesast välja kukkunud ja ukerdab põõsa alla tagasi.
Alles siis taipasin, et see asi pole ikka õige. Võtsin fotoka välja ning hakkasin läbi akna jälgima looduse tahet. Ega kaua tulndki oodata kui tegin fotosüüdistuse mõrtsukast (teine pilt). Õhtupoole nägin veel paar korda sedasama maskiga roostekarva ja hallipäist lindu, kes lootis noosi saada, kuid tegu tehtud ja pesa tühi... 

Minu hinnangul nädal-paar oleks veel läinud, kui pesapere noorimad lendama hakanud...

Äkki keegi oskab nüüd Raisakullile lahti rääkida – kellega tegu ja milleks see hea on?

Lisan 21.juunil "ise vastan"-tüüpi vastuse:
Pärast suuremat otsingut leidsin Eerik Kumari "Eesti lindude välimääraja", kust sain vastuse röövlinnu staatuses olevale isendile - punaselg-õgija ldn. Lanius collurio ja saaklinnu tuvastasin kui - aed-põõsalind ldn. Sylvia borin. 
Parandatagu mu võimalikku eksitust nüüd targemad. 


Kommentaare ei ole: