10.6.10

Vaba tarkvara on lausa õnnistus...

Niisiis.

Täna installisin LinuxMint 9 koodnimega Isadora lõplikult väikesesse Asuse läpakasse.
Enne seda oli poolekuine „prooviperiood“ antud Linuxiga.
Veel enne istus sealsamas kettal LinuxMint 8 koodnimega Helena.
Nüüd on aega võrrelda neid kahte versioone.
Esiteks oli Helena minu arvates vähe kiirem, kui Isadora. Miks see nii on, vot ei oska öelda.
Proovimise ajal jõudsin vihastada „Tarkvarahalduri“ peale, mis sitaks aeglaselt programme alla tirib ja installib. Helenal läks tuu asi palju kähkumini. Nüüd vähemalt teadsin, mis ees ootab.
Ikoone on muudetud, neid mis näitavad uuenduste olemasolu. Mulle meeldinuks see tabalukk rohkem kui praegune kilp.
Tegelikult võttes, mida ma ikke nii väga vingun.
Opsüsteem jummelist tasuta käes.
Elu läheb edasi...

Ahjaa, ma oleksin juba ärr unustand.
Ühel hommikul, prooviperioodil, sai uudiseid lugeda Postimehest. Seal oli mingi artikkel, millesse ma tahtsin süüvida, kui korraga lõi ette kasti, kus kirjas: viirusega nakatunud leht. Ma ei hakand pikalt enam mõtlema, tulin sealt tulema. Olgugi, et mul pingviiniline on süsteemiks.
...Mu masinaga ei juhtuks miskit, kuid kuna mul on mitu kontakti, kes windowsi peal, ei taha ma, et nemad minu kaudu e-mailiga viiruse saaks. Niipalju ma hoolin teistest raalikasutajatest, mida ei saa aga öelda mitmete winnipedede kohta, kellelt tuleb igast saasta. Ma olen neile mitu korda öelnud, et mulle saabub sinult mingeid imelikke linke. Siis aetakse silmad pärani: „Oeh kas tõesti?“ Lõpuks olen loobunud nendest kontaktidest. Ausalt, väsitav on. Ma olen siiski inimene, mitte masin...
Windowsiga oleks sel hommikul Postimehe saidil kolanud, siis jama kui palju, eriti veel siis, kui tegu on käomunaga. Taolisel juhul tulnuks puhas install vaja teha. Paljudel on kodus aga OEMwin, mis tähendab seda, et uut installi tehes on vaja oma aega ja raha raisata. Teisisõnu siis viid raali hooldusesse ja maksad patsiga poisile, et see su masina jälle korda teeb.
Ise ma elan paksu metsa sees, kohas, kus paar korda nädalas sõidab buss linna. No seda jura mul veel vaja on? Terve päev läheb tolle nahka. Ja ega mul va krabisevat kuskil puu otsas ei kasva, et lähen ja võtan vajaliku summa.
Niisiis on minu jaoks vaba tarkvara õnnistuseks.

2 kommentaari:

ÖöHulkur ütles ...

Installerdasin just eila seia uma raalivanakesse kah tolle Isadora-nimelise tibina ää. LXDE desktopiga variandi (näeb välla nigu Gnome, a pallu kergekaalulisemb).
Polegi kõixe hullemb, kuigi hetkel om alles RC elik reliisikandidaat.
Vanurraal kohe nigu nooruse elixiiri ryybeldand, es tia aint, kas koos viagraga vai ilma. Lippab rutemb.
Kuigi jah, see lollvarahaldur vällä arvatet. A' mina pruugin niiehknaa Synapticut.

A.I.V.O. ütles ...

Naapallu, kui ma aru olen saanud, sobibki liksde elik LXDE töölaud just vanematele raalidele. Ei hakanud seda oma netbuuki installima, küll aga plaanin tasakesi Delli läpakasse lükata teise... Muideks, ma testisin asja ka eelmisel nädalal "elusana", mingit vahet eriti ei näinud kiiruse poole pealt. Tegelikult näis, mis edasi saab...
;)