15.7.10

Lagunemine

Sel õhtul sadas tihedat vihma.
Peale kuiva kuumust oli see lausa õnnistuseks. Tavaliselt kestis põuaperiood poolteist kuud.
Sel aastal oli see juhtumisi väga pikaks veninud. Vanemad linnakodanikud ei mäletanud sellist pikaleveninud leitsakut. Arhiivis tuhnides ei leitud mingit kirjet, millele toetudes oleks saanud väita, et taoline aasta kunagi oli valitsenud.
Nõnda olid noored hakkajamad kompsud kokku sidunud ja pühkinud linnakese tolmu jalgadelt, lubades mitte kunagi tagasi tulla. Neile järgnesid need pered, kes käega löönud, nähes saagi ikaldumist ja põua jätkumist. Arstil tuli nii mõnigi kord surmatunnistusele alla kirjutada – mõned vanemad inimesed olid kuumarabanduse saanud.
Polnud ka ime, kui Astoria linnakese allesjäänud elanikud pidasid rõõmupidu. Varem oli neid kokku ligi viiesaja ringis, kui põud harvendas nende ridu napilt sajani.
Linna šerif oli ettenägelikult rakendanud enamiku allesjäänud tugevaid kodanikke korravalveteenistusse.
Šerifi ponnistusi tunnustati osariigi juhtkonnas, kus kuberner oma käskkirjaga andis pankuritele korralduse võimaldada Astoria linna elanikele protsendivaba krediiti. Vastutahtsi olid pankurid sellega lõpuks nõustunud. Seda kuuldes olid veerenud kivid kaupmeeste südameilt. Samas said nad aru, et suurt kasumit nad ei teeni – vastasel juhul sekkunuks kuberner ise.
Üks ettenägelik kaupmees oli avanud oma kaupluse juurde ka lokaali, kus käis pidu ja trall.

Šerif hingas kergendatult, kui esimesed piisad katusel sabisema hakkasid. Siiski andis ta oma meestele korralduse vägijooke mitte tarbida. Saates mõned vähem taibukad mehed patrulli, andis ta lubaduse, et valvekorra üle andnud patrullijad võivad oma nosu tema kulul täis võtta siinsamas jaoskonnas. Ülejäänud mehed taipasid asja tuuma ära ning mängisid kaasa. Šerif oli jaganud graafikujärgselt ka ülejäänud mehed patrullidesse, andnud neile käsu esialgu puhata, et vajadusel värskeid mehi kasutada.

Samal ajal, mitu miili eemal, pöörasid kiirteelt maha sadakond tsiklivenda, kes olid teel läänerannikule.
Vidukil silmadega vaadates pilvede teekonda, otsustasid nad saju lõppemiseni jääva aja veeta Astoria linnas.
Keerates lahti vihmamantleid, tekkis plaan paari tosinajagu meest ette saata, niiöelda eelsalgana.
Ülejäänud pidid nii tunni kahe jooksul järele tulema.
Nii läks üsna pea liikvele kahekümneviiest mehest koosnev rühm.

Šerif oli üllatunud, kui talle raadio teel teatati kutsumata külalistest.
Ta käskis kõigil meestel valmis olla. Need, kes vaevu said kodus sõba silmale, pidid magusast uneajast loobuma. Patrullis olijatele andis ta käsu järgmiste korraldusteni oma kohale jääda.
Siis tuli talle meelde, et see pole just targem tegu. Seda mõistes kirus ta end maapõhja. Raadio teel andis ta käsu koheselt kõikidel patrullidel ilmuda koheselt politseijaoskonda.
Astudes välja vihma kätte, kuulis šerif taamalt kostvat tsiklite mörinat.
Algne vihmasabin oli muutunud lausvihmaks. Piipu popsides palus ta kõigekõrgemat, et see aitaks tal õigeid otsuseid vastu võtta.
Siiani oli šerifil vedanud.
Kuberneri ennast ei tihanud ta tülitada, ehkki nii oli vast mugavam, et kui midagi untsu peaks minema, saab kuberneri süüks ajada. Samas jällegi, võidu puhul lõikab loorbereid just tema.
Paari kuu pärast on kubernerivalimised...
Kakskümmend viis jõuguliiget ei ole suur arv elimineerimiseks.

Šerifile meenus eelkäija, kes ei suutnud toime tulla kahekümne purjus põrguingliga. Need olid kõvasti räsinud Astoria suhteliselt turvalist ja rahulikku eluolu mitmeks aastaks.
Toona kaotas heatahtlik ja muheda olemisega šerif valimistel üsna napilt talle. Kümme enamhäält tõi lubadus tulevikus sarnast olukorda mitte juhtuda. Vekslid olid antud, nüüd tuli need lunastada...
Sel hetkel, kui viimane rattur seiskas oma masina lokaali ukse ees, olid šerifi mehed nad ümber piiranud. Üllatunult neile sihitud laskevalmis pumppüssitorusid jõllitades ei hakanud tsiklivennad protesteerima.
Ei läinud kaua, kui nad olid toimetatud politseijaoskonna seinte vahele.
Šerif hõõrus heameelest käsi – ta oli saavutanud jõugu üle suurepärase taktikalise võidu.
Nii mõnigi šerifi tegude õiguspärasuses kahtlev korravalvur tahtis midagi öelda kodanikuvabadusest ja süütuse presumtpsioonist. Nemad vannutati enamuse poolt vaikima. Pealegi lubas seadus 12 tunni jooksul kinnipeetavaid ilma süüdistust esitamata rootsi kardinate taga hoida. Šerif ei tahtnud asjatuid riske võtta.
Kiites oma mehi, keeras šerif viskil korgi pealt, rüüpas ise ja lasi pudeli ringi käima.
Kui peale teise ka kolmas pudelgi tühjaks sai, oli kära politseijaoskonnas liiga kärarikkaks paisunud. Mehed kiitsid üksteise võidu geniaalset ülemust.
Ühel momendil keset hõikeid kuuldus väljast mürinat.
Šerif oma lähimate abidega läks vaatama, mis toimub.
Niipea, kui nad jaoskonna uksest välja astusid, valgustas šerifi ja tema abisid ülejäänud kolmveerandsaja tsikli võimsad prožektorid.
Üllatunud šerif, kelle käes oli kaks viskipudelit, suunurgas tolknev piip, kaelus lahti nööbitud ning kaabu kuklas, seisis mõnda aega jahmunult.
Selsamal hetkel saabus Astoria peakorravalvurile mõistmine, et tema karjäär on uppi lennanud...

Tund hiljem sõitis üks vana pikap vaevaliselt edasi liikudes osariigi piiri suunas.
Kruusane tee ei pidanud sellele vetevoole, mis taevast alla sadas, vastu ning muutus pehmeks...

Kommentaare ei ole: