21.5.10

Vaese mehe tehnoloogia...

Mõtlesin, et ostan uue muruniiduki või murutraktori.
Siis kaesin tengelpunga sisu ja vangutasin veidi kurvalt oma pead: kuradi vaene inime nagu ma olen, pean leppima vana muruniidukiga.
Konks tolles, et teine on minusugusele pea kahemeetrisele tolgusele kasutamiseks madal – eelmisel aastal oli torukäepide altpoolt kinnituskohast murdunud, nii et pidin veel madalamaks tegema teise. Hakkas seljale liiga tegema. Katsu sa kummargil olles tükimat aega mürisevat ratastega vibraatorit lükata. Pärast on seljaaju tuim, eriti ristluu koha pealt ja kirumist kui palju.
No ma siis panin oma peaaju vähe tööle.
Mitte muru niitma, vaid mõtlema.
Siis kaesin veidi aidas ringi.
No ratta jubinaid on üksjagu üle jäänud.
Mitte muruniiduki veeremid, vaid jalgrataste omad.
Kui päris aus olla, siis leidsin kuue erineva kondimootori detaile, röökimata nendest, mis praegu aktiivses kasutuses – vat nii jõukad oleme, et jalgrattaid naa palju kogunenud on.

Ei mingit projekti pold vaja tehagi. No hakkan ma siis projekteerimisebüroode uksi kulutama. Mõelge ise millised järtsud seal on ja kaua joonestamine aega võtab...
Seega, kui ükskord projekti kätte saan, on talv käes, kas ma siis pean lume peal muru niitma?

Vaja läks mul ühte kokuka lenksu, 4 sadula ja toru vahelist jubinat, 4 tugevat paksu/jämedat roostevabast või metallist seibi, kaks 8,8 ja ühte 4,3 polti ning 3 stoppermutrit nonde poltide kinnituseks ning väikest liikuvat jubinat piduri haakimiseks.
Kaege ise allpool olevatel piltidelt, kuidas ma asja lahendasin.



Esialgsed katsetused näitasid, et asi on seda väärt – käepidemed suht mugavamas asendis, mootor podisemas ja kui tuul mu pikad salgud veel takkatippu laubalt veidi eemale puhub, siis on tunne nagu sõidaksin chopperiga...
Muidugi, nüüd tekkis mõte, chopperi käepidemetega oleks kindlasti mugavam?

14 kommentaari:

Asjadest ütles ...

Respekt.

Udo ütles ...

Einoh, äge rats. Aga minule kui lukksepa tööga tihedalt kokkupuunule tulid poldi suurused 8,8 ja 4,3 küll täiesti tundmatud ette. Mingid eritellimus poldid või!

A.I.V.O. ütles ...

Ehhee!
Need numbrid võtsin poldi pealt - ilmselt näitasivad nad pikkust cm-s, aga võtmed, mis polte ja mutreid keeras, kandsid küll nummert 13.

Kaamos ütles ...

4,3 koha pealt kaasa ei räägi, aga 8.8 (punkt!) märgib kuuskantpeaga poltidel teatud kindlat ISO standardit. Vist kvaliteediklassi, kui mälu ei peta.

Udo ütles ...

Vot näe naesterahvas tuli ja pani jala maha. Meie mehed ei tea suurt muhvigi.
Oeh.

Kaamos ütles ...

Naisterahvas on ikka naisterahvas, selle asemel, et kiita nutikat seljasirgestajat muruniruja sanga küljes kilkab poltidest...
Hilinenult, ent siiralt: kaval nipp. Ja välimuselt ka kena :)

A.I.V.O. ütles ...

Voldemar-August - Eks ta ole, kui naishing päevast päeva vist nonde poltidega kokku puutub, siis midagi jääb ka kõrva taha... :D
Kaamos - Kas tolleperra on kena, et läigib? Äkki peaksin ära kuldama teise? :D
Mes poltidesse puutub, siis sorisin veidi aidas ning leidsin enamuses 8.8 märgiga, aga leidse ka 10.9 ja 5.8 -seid... Muideks, need 5.8 olid nõukogude-aegsed.
Mõtlesi veidi ja jõudse arusaamisele, et nood nummerid näitavad siiski tugevus või kõvadus-klassi. Et palju niklit-kroomi sisse on uhatud?
Ise ma ei tea neist miskit...

Üks lisa, mis vblla on oluline, on mainimata jäänud...
Kuna mul on alles jäänud aegade jooksul känkrasse sõidetud "sturr", siis saab selle muruniiduki ümber ehitada vähe sportlikumaks - kokuka lenks tuleb asendada sturri sarvedega...
Tuuning messugune.
:P

Kaamos ütles ...

Irw, ma just kujutlesin, kuidas sa mingi motomeeste kõrtsu ukse taga nahistad kellegi lemmikloomalt sarvi maha monteerida ja kõrtsuuksest välja valgunud nahkrõivis seltskonnale seletad süüdimatu naeratusega: "Mis te nüüd, mehed, mul on ju muruniidukile vaja!"
(See oli säramise-kuldamise jutu eest! :D )

A.I.V.O. ütles ...

:D :D :D
Üleeila mõtlesin, et miks kurat ma pean käima muruniiduki taga? Äkki saaks monteerida jalgratta ette teise...
Veel parem, kui ma kuskilt tsikli saaksin... või siis rolleri-mopeedi.

...ja nüüd ootab tõsimeeli projekte.

ÖöHulkur ütles ...

Eh, eh... Tulli miilde, miuke aretis meitel umal a'al naabritega kamba pääle tuhlimaa sonkimisess olli...

Klikeaigse trakatsi tagasild ja rattad (siukesed rauast, labade vai kidade moodi asjad haardevõime parandamisess kyljen).
Tolle pääl raam, misse hoidse paigal nõukatsikli 125-kuubikulist mootorit. Jõuylekanne kettidega läbi aeglustava reduktori. Lisass ilgelt pikad juhtrauad ja lõpuss viil sahk.

Tollega sai kyntud naa et kyla myrises :D

Udo ütles ...

No stereosüsteemi annaks ka siis sinna lenksu kõrvale sokutada. Tolle jaoks võiks isegi pehmema koostisega polte kasutada.
Ja kui saaks kuskilt kätte ühe, kasvõi kasutatud, propelleri ..

A.I.V.O. ütles ...

Stereosüsteem uputet kõllidega?
:D
Kusjuures, kui ma niidan pikemat aega, on mul muusika niiehknaa kõrvaklappides kõlamas.
Propellerist: üks on alla monditud...
Äkki peab ikka reaktiivmootori poole kiikama? Siin Tapa ümbruses neid ikka peab leiduma, eriti lennuvälja ümbruses...

Udo ütles ...

...äkki jääb siis muru väheks.

A.I.V.O. ütles ...

Taolisel juhul siis ehk panen kuulutuse lehte: Niidan muru reaktiivmeetodil 1x nädalas. Kel soovi, saatku muruplats mu juurde. Hinnad soodsad!
:D